levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Nem minden zöldség zöld!

2010.06.11. 10:32 légipék

A klímaváltozás hatásait saját bőrünkön érezzük, ahogy ennek légirégészeti vonatkozásairól már többször nyilatkoztam (klímaváltozás légirégészeti hatása, AARG poszter, történeti táj, viharos hétvége, Regöly). A légirégészetet kicsit félretéve, az emberiség jövője szerintem is rajtunk, főként energiagazdálkodási hozzáállásunkon múlik. A sztereotípiákat, és a tudatlanságból eredő – olykor akár kedvesen tálalt – butaságokat azonban nem szeretem. Így futottam össze a Greenpeace aktivistáival…

 

 

Éppen futó, megújuló erőforrásokat támogató kampányukkal nagy vonalakban egyetértek, de megragadom az alkalmat saját véleményem rövid kifejtésére is: szerintem túl sokat reklámozzuk (reklámozzák) a hagyományos energiaforrások helyett a megújulókat, és túl keveset a túlzott és felesleges hulladéktermelésünket, illetve a túlzott energiafogyasztásunkat. Kezdjük talán velük, és ezekkel párhuzamosan újuljunk meg az energia forrása terén is.

 

Nagyon fontos viszont – és kampányuk egyik sarokköve is ez -, hogy energiagazdálkodásunk jövőjéről megfelelő törvényi háttérrel rendelkezzünk. Egyetértek, lépéseket kell tenni! Viszont szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az amúgy tényleg nehézkes és idegőrlő bürokratikus intézkedések hátterében logikus dolgok is állhatnak. Tehát a viccesen kimondott „még a régészektől is kell szakvélemény a megújuló energiaforrás telepítésekor”-ra az alábbi képekkel kívánok reagálni…

 

 

A felvétel egy újonnan épített szélerőművet, és a közvetlen közelében, a gabona által kirajzolt római kori villagazdaság épületeit ábrázolja. A beruházáshoz azért szükséges a régészeti hatástanulmány (ahogy egy bevásárlóközpont esetén is), mert közös érdekünk, hogy kulturális örökségünk, vagyis ez a régészeti lelőhely is helyet kapjon életünkben. Vagyis – és ezt kéne látni – mindennek megvan a maga helye, és szerepe. Mert nem csak lápok fekszenek a beruházások útjában…

 

 

2 komment

Címkék: klímaváltozás greenpeace megújuló energia légirégészet régészeti hatástanulmány

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr462073635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vay M 2010.06.11. 14:28:10

Kedves Máté!
Egy félreértés csúszott az információs láncba: azzal van bajunk, hogy a régészeti véleményezésnek nincs határideje, nem azzal, h egy építkezésnek a régészeti értékekre is tekintettel kell lennie.
S azért szerencsérea túlzott energiafogyasztással is foglalkozunk, két füzet volt a pulton, az egyik szinte kizárólag ezzel foglalkozott.
De örülök, h szimpátiádat így is bírjuk! :-)

légipék 2010.06.14. 09:49:52

@Vay M: a régészeti véleményezésnek van határideje, amiről a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyújthat tájékoztatást.
Hogy utána - ha a területen régészeti lelőhely van - mennyi idő a teljes régészeti munka lefolyása, az sok tényezőtől függ, például olyan kiszámíthatatlan dolgoktól, hogy mennyire összetett a lelőhely.

Az energiafogyasztást bemutató füzetet is olvastam, véleményem szerint ERRE jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Üdv!
Légipék
süti beállítások módosítása