levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Légirégészeti kutatás robotokkal / UAV technologies in aerial archaeology

2012.01.09. 12:01 légipék

Ahogy A macska meg a szőnyeg bejegyzésemből kiderült, a légirégészetben minden attól függ, hogy honnan nézzük. És ebben az a szép, hogy szerteágazó technológiát és módszert lehet alkalmazni a cél elérése érdekében…



Könnyen vita kerekedik arról szakmai berkekben, hogy régészeti szempontból milyen eszközt is használjon, aki a levegőből kívánja szemlélni a lelőhelyeket. Az igazság valahol ott lehet, hogy „az attól függ”.

A távérzékelés felbontása már sok érdekességet mutat, de nem feltétlenül akkor készülnek a képek, amikor mi szeretnénk. A repülőgép nagy hatótávolságával és az emberi szem mint megfigyelőeszköz segítségével kitűnő felderítésre, de ennél a helikopter – azáltal, hogy lebeghet egy pont felett – még jobb lehet, csak hát anyagilag nem ugyanaz. Ha lejjebb jövünk, egy lassú, de az emberi szemet segítségül hívó eszköz jön, a sárkányrepülő, vagy a motoros siklóernyő. Felderítésre nem az igazi, időjárásra érzékenyebb a repülőnél, de sebességéből adódóan körültekintőbben vizsgálódhatunk.



És ha ezeket kimerítettük, akkor elmegyünk a robotok irányába. Ma már az FPV (First Person View) repülők (katonai alkalmazásból az UAV – Unmanned Aerial Vehicle ismertebb) és a különböző robokopterek olyan technikai szinten vannak, hogy nem csupán a magunk szórakoztatására, de megfigyelésre és felmérésre is használhatók. GPS és giroszkópok segítségével pozíciót-útvonalat lehet velük repülni, és megfelelő szögben tartani a helyszín felett. A kopterekre szerelt kameratartók szintén kiszintezhetők, a rászerelt fényképezőgép vagy kamera pedig távirányítással vezérelhető. Ami pedig a legfontosabb, hogy napjainkban már valós idejű, élő képen követhetjük, amit fentről az eszköz „lát”, és amit a kameránk rögzít.

Ezek az eszközök nagy reménnyel kecsegtetnek a légirégészeti kutatások szempontjából. Ahogy már régebben is alkalmazták, ásatások dokumentálása mellett egy-egy lelőhely pontos felmérésére is használhatók. Ennek oka, hogy a „hagyományos” felderítéssel ellentétben itt több időt tölthetünk a lelőhely felett és részletekbe menően vizsgálhatjuk a látható nyomokat.

Egy előzetesen feldolgozott helyszínről ezekkel a robotokkal nagy felbontású képek és videók készíthetők. Az igény szerinti felmérésben benne rejlik a 3D alkalmazás lehetősége is. Lehetőségünk van ugyanis sztereo-párokat készíteni, melyeket összeillesztve térhatású képeket kapunk, de a nagy képszám és pontos felmérés a fotogrammetriai feldolgozást is segíti. Így előállítható 3D modell is, és a pontos térképezésben is nagy szerepet játszik a technológia. Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha előtte terepi mérést is végzünk!

Az eszközök kezelése komoly szakértelmet kíván. Biztonságos irányításuk mellett pedig körültekintő háttérmunka is szükséges a kívánt eredmény eléréséhez. A robotok használata tehát a célirányos kutatást sokban segíti amellett, hogy közben igen látványos felvételek készíthetők, melyek a nagyközönség számára is izgalmas lelőhelyeket hoznak testközelbe.

2011-ben egy római villa felmérését végeztük el egy FPV repülő és egy Hexakopter (6 motoros kopter) segítségével. A repülésekből már ismert helyszínről geodéziai pontosságú felmérésünk és terepmodellünk is van. Ezek alapján a robotokkal készült rendkívül részletes adatok nagy pontosságú feldolgozást tettek lehetővé. Egy olyan lelőhelyen, ahol eddig egy régészeti kapavágás sem volt, a felvételeken látható jelenségek néhány deciméteres pontossággal azonosíthatók, mely egy régészeti ásatás tervezhetőségét és költséghatékonyságát számottevően növeli.



A felmérésben külön köszönetet szeretnék mondani segítőimnek:
Balogh András, Sandó Norbert (www.aeroart.hu) és Szalánczay Péter (www.deltahf.hu) nélkül eléggé földhözragadt gondolatok születtek volna!


Technikai háttér / Technical background

Microkopter Hexakopter
Multiplex Twinstar II FPV

GoPro HERO HD
Panasonic HDC-SD90
Panasonic DMC-LX5

Készítette / made by
SZABÓ Máté - http://plt.btk.pte.hu
BALOGH András - SANDÓ Norbert - www.aeroart.hu
SZALÁNCZAY Péter - www.deltahf.hu


Jó szórakozást kívánunk a felmérésről készült videóhoz!

Légirégészeti kutatás robotokkal / UAV technologies in aerial archaeology from Máté Szabó on Vimeo.


 

Szólj hozzá!

Címkék: robot uav légirégészet római villa pécsi légirégészeti téka fpv aerial archaeology roman villa deltahf aeroart

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr473531194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása