levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Sajtószemle

2012.04.16. 16:49 légipék

Összeszedtem néhány érdekességet, mely a közeli múlttól a viszonylag távoli jövőig tartogat érdekességeket a légirégészet, régészeti lelőhely-felderítés és a régészet iránt. Lássuk tehát!

Először is 2011. december 31-vel véget ért a Central Europe Danube Limes WHS projekt, melyben a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Légirégészeti Téka fontos szerepet játszott. Feladatunk nem kisebb volt, minthogy a magyarországi római határvédelmi rendszert roncsolásmentes módszerekkel (vagyis légirégészeti kutatással is) kutassuk, és elkészítsük a világörökségi nevezéshez szükséges régészeti alapokat. A programhoz kapcsolódóan több kiadványunk is született, ezek közül legfontosabbak a

Rómaiak a Dunánál / Romans on the Danube, inkább ismeretterjesztő munka,

romaiak a dunanal.jpg 

és a szakmai eredményeket tartalmazó

A Danube Limes program régészeti kutatásai 2008-2011 között / The Danube Limes project archaeological research between 2008-2011

DL.jpg 

A könyvek a képekre kattintva on-line is megtekinthetők.

 

Új év, új AARG konferencia! És idén Budapesten, az ELTE-n lesz! Lassan körvonalazódik a program, beérkeznek az előadástémák is. Reményeim szerint magam is előrukkolok egy előadással.

További információt a hivatalos honlapon lehet találni: http://aarg2012.elte.hu/index.php

 

Idén Törökországban rendezik meg a légirégészeti tanfolyamot. Mindenképpen érdekesnek ígérkezik a terület, hiszen a régészeti jelenségekben bővelkedő terület éghajlata kissé eltér az itthon megszokottól. Szóval aki érdeklődik a mediterrán lehetőségek iránt, érdemes belekóstolnia!

További információt a tanfolyam honlapján lehet találni: http://aartsturkey.wordpress.com/

 

Egy kissé távolabbi, de annál érdekesebb programnak ígérkezik a Bécsben megrendezésre kerülő 10th International Conference on Archaeological Prospection rendezvény. A technológia rendkívüli sebességgel fejlődik, úgyhogy a lehetőségek áttekintésére kitűnőek az ilyen rendezvények.

Habár messzi még az időpont, tájékozódni már most is lehet: http://ap2013.univie.ac.at/home/

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia régészet sajtószemle limes római kor légirégészet Danube Limes program AARG légirégészeti tanfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr674454865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása