levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Viharkár vagy UFO?

2013.05.22. 23:09 légipék

Rejtélyes gabonanégyzetek ütötték fel a fejüket a Somogy megyei Bonnya közelében, számolt be róla az Index. A felvételek készítője már-már természetfeletti erőkért kiáltott, a földről nehezen értelmezhető jelenség mögött mégis inkább viharkárt sejtek. Hogy a forma régészeti tartalommal is bír-e, az viszont már más kérdés…

co2mission.jpg A bonnyai "gabonanégyzet" (forrás: Co2Mission / Index)

A cikk is inkább evilági erőknek, akár régészeti maradványoknak tulajdonítja a fotózott „gabonanégyzeteket”, erre reflektálva mégis úgy gondolom, kicsit bővítem korábbi, szűkszavú megfogalmazásomat.

Légirégészeti kutatásaim során számos alkalommal találkoztam hasonló jelenségekkel. A képlet egyszerű, a gabonatábla egyes részein a növények a gravitáció csábításának engedve fekvő helyzetben vannak. A forma lehet szabályos vagy szabálytalan, kis kiterjedésű, de akár a tábla nagy részét érintő is.

A jelenség hátterében – ebben az esetben – az időjárás áll. Ahogy azt korábban is írtam, az extrém időjárási körülményeket, jégesőt és viharos szelet, vagy a nagy mennyiségű csapadékot a növények egy része nem bírja állva. A gabona szárai eltörnek, a növények elfekszenek. Ehhez pl. a hétvégi időjárási körülmények – melyet az Időkép.hu képe szemléltet – kitűnő alkalmat biztosíthatott.

hidegfront_20130517.jpg2013. május 17. Átvonuló hidegfront radarképe (forrás: Időkép.hu)

Az Index cikkének képein is a viharok hatását vélem felfedezni. A jelenség szabályossága mögött ugyanakkor valóban elképzelhető, hogy régészeti okok vannak, de – ahogy a szerző is írja – „villanyoszlop magasságából” ez nem állapítható meg. Vagyis itt a hagyományos „macska és a szőnyeg” effektussal van dolgunk: a macska szemszögéből a szőnyeg színei jól láthatók, de a minta értelmezéséhez magasabbra, mondjuk a mi szemszögünkre van szükség. Itt is akkor lehetne egyértelműen kijelenteni a formák ilyen hátterét, ha magasabbról, repülőről vagy UAV eszközről szemlélhetnénk a gabonatáblát.

Hogyan jelezheti a fekvő gabona a mélyben rejtőző régészeti nyomokat? Tapasztalatom szerint kétféle jelenséggel találkozhatunk, melynek alapja a légirégészet hagyományos módszertanához vezet: a növényzet, attól függően, hogy a mélyben eltemetett árok/gödör, vagy éppen kőfal maradványai vannak, pozitív vagy negatív anomáliával jelzi az eltérést.

novenyjel_480.jpgA gabona régészeti jelzőképessége

A tápanyagban és vízben gazdagabb árok/gödör betöltésének pozitív anomáliáját a jobban fejlődő növények színnel, illetve magasabb méretükkel mutatják. Színük az általánosnál sötétebb zöld, vagy érési periódusban tovább megmaradó zöldes árnyalatú. Magasságuk miatt pedig a „domború forma”, illetve a vetett árnyék is segítheti azonosításukat.

Az eltemetett falmaradványok okozzák a negatív anomáliát. Itt, a tápanyagban szegényebb és rosszabb vízháztartású területen „satnyább” növényzettel találkozunk. Színe világosabb, korábban érik és fejletlenebb, mely alacsonyabb méretével is szembetűnik. Árnyékhatás ekkor is segítheti az azonosítást.

Ezek az iskolapéldák a viharkárokat is eltérően mutatják. A fejlődő növényzet esetén a viharos szél és a túl sok csapadék elsősorban a fejlettebb, tehát pozitív anomáliát mutató növényzetet veszélyezteti. Az érett gabonánál az ellenkezője tapasztalható. Ekkor az alacsonyabb, fejletlen, falmaradványok feletti növények környezetük védelmében vészelhetik át a zord időt.

Az extrém időjárási körülmények okozta kétféle jelenséget kívánta szemléltetni egy konferencián bemutatott poszterem is.

temeto_480.jpgA képeken egy soros temető sírgödrei és egyéb nyomok láthatók. A nagy esők és az erős szél hatására a pozitív anomáliát mutató gödrök feletti növényzet elfeküdt. A jelenség csak a korábbi adatok ismeretében válik értelmezhetővé.

dalmand_480.jpgKülönleges esetben elképzelhető, hogy kizárólag a régészeti jelenség vészeli át vagy esik áldozatul a viharnak. Ilyenkor, a megfelelő megfigyelési lehetőségnek köszönhetően válik azonosíthatóvá a maradvány, melynek értelmezése a földről szemlélve továbbra is nehézségeket okozhat. Erre mintapélda a dalmandi Árpád-kori templom esete.

Természetesen nem szükséges régészeti maradvány ahhoz, hogy a gabona elfeküdjön a szélben. A pusztítás mértékét és formáját viszont nagyban befolyásolhatják a helyi tényezők, így akár a táblában nyomot hagyó traktor, vagy villanyoszlop is.

 

Hogy mi okozta a somogyi jelenséget, az véleményem szerint tehát egyértelműen a viharokhoz köthető. A jelenség formájával kapcsolatban viszont – a macska szemszögéből nézve – nem lehet egyértelmű választ adni.  

A dalmandi maradványok különböző nézőpontból (az utolsó egy villanyoszlopról készült). Érdemes megfigyelni a traktornyomok "viharkárokat enyhítő" hatását is.

Szólj hozzá!

Címkék: index vihar extrém időjárás gabonakör légirégészet UFO Dalmand Bonnya

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr625313745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása