levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Ötszáz négyzetkilométer repülve és gyalog

2010.09.16. 22:05 légipék

Korábbi bejegyzésemben reménykedve írtam egy "levegőben lógó" kutatásról, mely nagy előrelépést jelenthetne a magyarországi régészet számára. A főként LiDAR mérésre támaszkodó vizsgálatot szerencsére sikerült elvégezni, és a projektről egy bővebb összefoglaló olvasható a Sírásók Naplóján megjelent posztban.

Az alapadatokra még várni kell, de hogy mire és hogyan lehet majd használni, arról már érdemes beszélni, ahogy azt az AARG bukaresti konferenciáján Stibrányi Mátéval, a projekt vezetőjével néhány sör mellett már javában tesszük is...

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr482301752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeeem 2010.09.21. 12:37:04

Üdv Máté!

Mint "jakab01" próbáltam írni a Sírásóra, de nem jelent meg a hozzászólásom. Lehet csak cenzúrára vár, de az is lehet hogy valami probléma akadt a netemmel/gépemmel. Csak annyit szerettem volna kérdezni, vagy felhívni a figyelmet, hogy az "országleltár" projekt-ben lesznek-e számotokra is hasznos információk?

www.origo.hu/itthon/20100921-orszagleltar-ortofotokkal-legi-felvetelekrol-ellenorzi-a-nemzet-vagyonat-a-kormany.html

Ha lehet hinni a cikk írójának, a műholdas felvételektől jóval részletesebb és pontosabb képek készülnek.

légipék 2010.09.21. 13:35:57

@szeeem: Szia! Érdekesek ezek a dolgok, már csak azért is, mert - ahogy a cikkben is szerepel - már korábban is készültek ortofotók, egyéb adatok. Ezek nagyon n-a-g-y-o-n NAGYON hasznosak a régészet számára, ahogy az archív felvételek is.
A hozzáférés viszont egy másik kérdés. Mai világunkban - és nem csak a régészet esetében - sajnos ezekhez az adatokhoz igen korlátozottan lehet hozzáférni. Elsősorban komoly pénzekbe kerül (azt ne feszegessük, hogy adófizetők pénzéből készül, mi /régészek/ alapvetően állami pénzből gazdálkodunk, ergo adófizetők pénzéből, vagyis kétszer fizet a polgár), másrészt még a felhasználhatósága is - jogilag - korlátozott.
Hivatalosan szabályozták, hogy szabadon hozzá lehessen férni, de egy kitétel mégis fizetőssé teszi. Mivel jelenleg nem úszkálhat Magyarország Dagobert bácsija a kincstár aranyában, kétlem, hogy az amúgy rendkívül hasznos anyaghoz ingyen hozzáférhetnénk.
Amit lehet megveszünk, így pl. a Danube-Limes program keretében a római határvédelmi rendszer magyarországi szakaszának felvételeit megvettük/vesszük.

jakab01 2010.09.22. 14:52:29

Hihetetlen, bár ha jobban belegondolok sajnos nincs benne semmi meglepő. Gondoltam az Országleltár fontosságán emel a széleskörű felhasználhatósága és ez a projektvezetőknek is hasznára válik új pályázati pénzek lehívásánál vagy épp szerződések hosszabbításánál. Én azt hittem nagynaívan, hogy csak a hétköznapi átlagpolgár számára hozzáférhetetlenek ezek a fotók.

Az ész megáll (vagy már áll egy ideje)!
:-)

Ez mindenütt így működik a világban, vagy csak itthon?
(Ez lehet hülye kérdés volt.)

:-D

szeeem 2010.10.29. 12:11:08

Most olvasom a frisshírekben, igen ez az a projekt, de már le is állították.
süti beállítások módosítása