levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Fejér megye várai – könyvismertető

2011.12.21. 20:42 légipék

Nemrég jelent meg a Castrum Bene Egyesület és a Civertan Bt. gondozásában a vártopográfiai sorozat soron következő tagja, a Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig című könyv. A Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei kötetek után a kutatók ezennel a Dunántúl egyik jelentős megyéjét vették górcső alá…

A nívós kutatók nevével jegyzett munka nem csak tartalmas, de jó minőségben is került kiadásra. A téma iránt érdeklődők közel 250 oldalon tájékozódhatnak a megye egykori erődítéseiről, melyet a nagyszámú helyszínrajz és légi felvételek színesítenek.

Légirégészeti érdeklődésemnek megfelelően nagyon örülök az ilyen jellegű munkáknak. Nem csak azért, mert szép felvételek is találhatók benne, hanem mert egyértelmű, hogy a várkutatásban (is), főleg a Fejér megyéhez hasonló adottságú területeken a légirégészettől nagy eredményeket várhatunk a jövőben. Erre ebben a könyvben is találhatunk számos példát.


Sárbogárd - Bolondvár, a légirégszeti kutatásoknak köszönhetően vált ismertté a külső árok


A könyv felépítése a sorozat korábbi tagjaihoz igazodik. Ennek megfelelően az azonosítható helyszínek leírásával kezdődik, ezt követik a már elpusztult, lokalizálható vagy nem lokalizálható lelőhelyek, végül pedig a további kutatást igénylő, vagy bizonyítottan nem erődítésekre utaló helyek bemutatásával záródik a munka. A leíró részeket követik a helyszínrajzok és a színes légi felvételek.

Ahogy az a bevezetésben is elhangzik, a szerzők nem egy monografikus kötet létrehozására, hanem egy tömör, topografikus áttekintésre törekedtek. Tisztában voltak vele, hogy ismeretük nem terjedhet ki mindenre, de ez – úgy gondolom – el sem várható a régészet területén, hiszen kutatási eredményeink folyamatosan változnak. Ebből következően helyenként nem feltétlenül a legfrissebb adatokkal találkozhatunk, mégis egy igen sokoldalú, rengeteg információt, kutatási eredményt tartalmazó összefoglaló munkát tarthatunk kezünkben.


Szabadhídvég - Pusztavár markáns nyomai fentről szemlélve


A könyv felépítése segíti a tájékozódást, a tartalmi elveknek és a névsorrendnek megfelelően könnyen megtalálhatjuk a keresett részeket. Az egyes helyszínek ismertetésénél a szerzők törekedtek a „szükséges” és „elegendő” határán lavírozni, melyet véleményem szerint jól alkalmaztak. A lelőhelyek azonosításán túl formájukkal, kiterjedésükkel, kutatási hátterükkel és a felmerülő problémákkal is megismertetik az olvasót. A lábjegyzetek, és a szöveges fejezeteket követő bibliográfia pedig lehetőséget nyújt a további elmélyülésre.


Csókakő vára a levegőből


Az azonosítható helyszínek körülbelüli helyét minden esetben térképen jelölik. Érződik, hogy megpróbálták megtalálni az egyensúlyt a pontos azonosíthatóság és a „hely elrejtése” között. Szomorú ennek hátterébe belegondolni, hogy míg egyesek munkájukat áldozzák régészeti örökségünk felkutatására és megőrzésére, addig ilyen módszerekhez kell folyamodniuk, hogy a tudományos érték hangsúlyozása mellett ne adjanak illetéktelen kincskeresők kezébe pontos adatokat.

A lelőhelyekhez tartozó helyszínrajzokat a fejezetek után találjuk, ahogy a légi felvételeket is. E tördelési mód mellett és ellen is szólnak érvek, minden esetre érdemes néhány könyvjelzőt beszerezni egy felolvasóesthez.


Dunaújváros - Intercisa római tábora... a világörökségi nevezés küszöbén


Amit hiányoltam a könyvből, az az összesítő térkép, mely korábban szerepelt, itt viszont kimaradt sajnos. Habár az egyes helyszínekhez tartozik térkép, mégis hasznos lett volna egységesen bemutatni az erődítések korszak szerinti eloszlását egy összesítő térképen.

Habár a Magyarország Régészeti Topográfiája kötetek kiadása leállt, örömmel fogadhatjuk, hogy a hazai várkutatók megyei sorozata szép lassan gyarapszik. Régészeti szempontból, és a téma iránt érdeklődő nagyközönség számára is fontos munka a megjelent kötet.

A Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig c. könyv megvásárolható a Civertan Grafikai Stúdiónál.
 

Szólj hozzá!

Címkék: régészet könyvismertető civertan várak légirégészet fejér megye várai castrum bene

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr273481651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása