levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

A tájban élő történet: a regölyi földvár

2010.06.05. 10:52 légipék

Az időjárás ismétli önmagát. A hatalmas esőzések hatását mindannyian érezzük, de ahogy azt előző bejegyzésemben írtam, légirégészeti szempontból ez akár előnyös is lehet. A régi térképeket, vagy a domborzat formáit tanulmányozva felsejlik a táj egykori arculatára, a lehulló rekord mennyiségű csapadék hatására azonban a szemünk előtt elevenedik meg sok helyen az egykori ártér, és a történeti táj képe.

 

Regöly földvára, a védett lelőhely nem ismeretlen a kutatás előtt, de termetes maradványai még az avatatlan szemek számára is könnyedén azonosíthatók helyenként. A vaskori földvár elhelyezkedése tankönyvbe illő: a Kapos és a Koppány folyók összefolyásánál, egy félszigetszerűen benyúló földnyelven telepedtek meg egykori lakói. A meredek oldalakkal leszakadó magaslatot megerődítették, a sáncokkal körülvett nagy kiterjedésű, mintegy 400x600 méteres területet pedig életcéljaiknak megfelelően hasznosították.

 

 

A földvár teljes kiterjedése és védelme még a kutatók előtt sem tekinthető tisztázottnak. A plató északi oldalán, a Koppány folyóra, és a keleti oldalon, a két folyó összefolyására tekintő erődítések többnyire követhetők. Ugyanekkor a déli oldalon, a felszínen, illetve a domborzati formák alapján ma már nehezen azonosító a sánc, amit viszont légirégészeti kutatás tisztázott. A Kapos folyó mocsaras ártere felé természetesen lejtő oldalt az őskorban egy mesterséges sánccal választották le, melyről Rómer Flóris még említést tett a XIX. században. Ennek nyomait rajzolta ki a talaj és a növényzet (parcelláktól függően), s ennek segítségével térképezhették a nyomokat megbízhatóan Czajlik Zoltánék (ELTE).

 

 

További kérdést vet fel a földvár nyugati oldalának védelme. Minden bizonnyal ez volt a legjobban megerődített része, hiszen egyedül itt kapcsolódott állandó szárazulattal a folyók által határolt dombokhoz. A kutatók véleménye szerint, és párhuzamok alapján itt kettős védművel számolhatunk, melyet azonban – a beépítettség miatt – csak bizonytalanul lehet azonosítani.

 

 

Napjainkban a magaslat stratégiai jelentőségéhez némi fantázia szükséges. Nyilván látjuk, hogy a Kapos és Koppány folyók itt érnek össze, a szabályozásnak köszönhetően azonban a hely védhetősége már nem ilyen egyértelmű. S ha képzelőerőnk mégis képes elhitetni velünk, hogy egykor itt nagyobb szerepet játszott a víz, azt mégsem tudjuk elképzelni, hogy gázlók, vagy a kereskedelem szempontjából milyen jelentősége lehetett a helynek.

 

  

Ilyenkor érkezik az „égi segítség”, jelen esetben szó szerint, bár sokunknak inkább átok volt az áldás. A folyókon levonuló árhullám és a belvizek sosem látott képet mutatnak a szemlélő felé, főleg ha távolabbról, a levegőből tekint rá. Ezek után jogos a kérdés: minek nekünk elárasztási modell, meg térinformatika, hiszen a természet megoldotta a számítógépek helyett a kérdést. Első körben tehát maradnak a képek, később pedig igyekszem visszatérni a kérdésre az elemzések után.

 


Regöly, földvár nagyobb térképen való megjelenítése

2 komment

Címkék: árvíz földvár belvíz légirégészet történet táj regöly

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr212058176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

obolus 2010.07.25. 12:30:46

Az egész Kapos völgyét végirepülététek?
Biztosan sok érdekes kiöntést lehetet látni.

légipék 2010.08.17. 15:16:05

@obolus: bocsánat, hogy csak most válaszolok... kb. Dombóvártól a torkolatig, és valóban érdekes volt. Kíváncsi lennék, hogy a múltban ez milyen gyakran fordulhatott elő, ill. milyen mértékben lehetett a terület "járhatatlan" a víznek köszönhetően.
süti beállítások módosítása