levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Római őrtornyok felmérése Erdélyben

2010.07.30. 17:59 légipék

A repülésekben mindig benne rejlik az új eredmény, ha pedig legjobb reményeink szerint alakulnak a dolgok, már csak az hiányzik, hogy bizonyítást is nyerjenek. Így van ez az erdélyi kutatással is, melyről már többször írtam (itt, itt és itt).

 

A 2008 óta zajló felderítések sikerei és hosszú kereséssel töltött órái egyre inkább arra sarkalltak minket, hogy végre a terepen is ellenőrizzük megfigyeléseinket. Már csak azért is nagy ennek a jelentősége, mert sokszor megtréfálhatnak minket a levegőből mutatkozó nyomok.

 

2010 nyarán végre lehetőségünk nyílt az ismert és fotózott, valamint a feltételezett vagy szakirodalomból ismert lelőhelyek egy részének felkeresésére. Július második és harmadik hetében, a Hargita és Maros megyei szakaszokon tűntünk fel a székelyudvarhelyi/csíkszeredai és marosvásárhelyi kollégákkal.

 

 

 

A terepbejárások során sikerült több, a levegőből azonosított helyszínt felkeresnünk, valamint más, szakirodalomból ismert, de még nem fotózott lelőhelyre is kimentünk. Sajnos az esetek egy jó részében nem tudtuk feltételezéseinket alátámasztani, de nem keseredtünk el, hiszen a maga módján a negatív eredmény is eredmény. A keleti limes megértésében pedig ezek a megállapítások valószínűleg nagy segítséget jelentenek a további felderítés során.

 

 

 

Az első héten Székelyudvarhely központtal a Hargita előterében ellenőriztük a helyszíneket. Sikerült több őrtornyot GPS-szel bemérnünk, valamint a Cekend Tetőn fekvőről domborzatmodellt is készítettünk mérőállomás segítségével. Az árkával több, mint 30 méter átmérőjű objektumról majd’ 800 pontot vettünk fel, mely egész részletesen ábrázolja a lelőhelyet és környezetét. Természetesen a mai világban ennél részletesebb és egyszerűbb felmérési módszert is lehetett volna alkalmazni (pl. LiDAR), erre azonban nem volt pénzünk. A felvett pontokat megközelítő pontossággal transzformáltuk megfelelő vetületi rendszerbe, hogy megtalálható legyen a világban, valamint az alappontokat a helyszínen is megjelöltük, hogy szükség esetén visszamérhetők legyenek.

 

 

 

Egy hasonló helyszínt sikerült szakirodalmi adatok és Kasza Antal (Örökségvédelmi Hivatal, Csíkszereda) segítségével azonosítani a környéken. A helyszínek vizsgálata alapján úgy tűnik, mind a két objektum völgyzáró / útellenőrző szerepet játszhatott. Alaprajzi hasonlóságaik, méretük és elhelyezkedésük segítségével további lelőhelyek azonosítására is esély nyílhat a jövőben.

 

 

 

Hargita megye északi részén még egy, alapjaiban jól megőrződött őrtorony felmérésére kerítettünk sort (Szilas Tető). A kisméretű lelőhely egészen más szerepet játszhatott a Birodalom határvédelmi rendszerében. A korábban említettekkel ellentétben ez kitűnő beláthatósággal rendelkezett, vagyis nyilván a látóhatár kémlelése, és a jeladás lehetett kiemelve feladatai közül. Felmérése során mintegy 1200 pontot rögzítettünk, majd hasonlóképpen ezt is megfelelő vetületi rendszerbe transzformáltuk.

 

 

 

Mind a két felmért őrtoronyról lejtőkategória térkép is készült a domborzatmodell alapján, mely a sáncok / falak / árkok helyét és viszonyát hivatott részletesebben mutatni. Ennek köszönhetően a Szilas Tetőn felmért őrtorony légifotó alapján feltételezett árka is egész jól kirajzolódott.

 

 

 

A limes Maros megyei szakaszán inkább a korábbi szakirodalmi adatok cáfolatát, mint őrtornyok sokaságának bemérését sikerült elérni. Egy helyszínt, mely szintén kulcspozícióban van a kutatási oldalról azonban pontosan be tudtunk mérni. Digitális domborzatmodell egyelőre nem készült róla, de részletesebb vizsgálata, valamint légifotózása is szerepel a tervek között.

 

A negatív eredmények is tanulságosak voltak számunkra. Ezek közül elsősorban a modern, XX. századi katonai objektumokat emelném ki, melyek sokszor hasonlóan mutatkoznak a levegőből, mint egy őrtorony, ráadásul stratégiailag is megfelelő helyeken vannak. Hozzátartozik, hogy sok esetben a korábbi kutatás is bele esett ezekbe a tévedésekbe, melyeket – részben – sikerült igazolnunk fémkereső segítségével (töltényhüvelyek, stb.).

 

A jövőbeni tervek és lehetőségek még nem teljesen tisztázottak, de annyi biztos, hogy a szeptemberi AARG konferencián előhozakodunk az eddigi eredményekkel, novemberben megnyílik az elmúlt évek eredményeit bemutató légifotós vándorkiállítás, valamint Marosvásárhelyen is lehetőség lesz a kérdések megvitatására egy év végi konferencia keretében.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr292187620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeeem 2010.08.12. 16:00:20

Üdv Máté!

Remélem jól vagytok! Most olvastam a friss hírek között:
index.hu/tudomany/2010/08/12/pasztazo_lezerrel_kutatjak_a_balatont/

Kár, hogy a kívülállók nem követhetik. Érdekes lehet.
süti beállítások módosítása