levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Régészeti Kézikönyv

2010.02.05. 14:32 légipék

Más szakmákhoz hasonlóan a régészet módszertana és lehetőségei is folyamatosan változnak, bővülnek. Aki műveli a szakmát, igyekszik lépést tartani a fejlődéssel. Egy egyre speciálisabb tudást igénylő világban viszont nem lehet rálátásunk minden részletre, ezért érdemes általános érvényű, mindenre kiterjedő kiadványokkal lehetőséget teremteni az elményedésre.

A Magyar Régész Szövetség honlapján megtalálható a régész szakma módszertani lehetőségeit bemutató Régészeti Kézikönyv készülő változatának vitanyaga. A készítők célja, hogy a művet "minél szélesebb szakmai egyetértés hitelesítse".

A kézikönyv lehetőséget biztosít egy általános ismeretanyag elsajátítására, és ami még fontosabb, ez lehet a régészetet hivatásnak választó fiatalok első kapaszkodója, tankönyve.

Magam részéről természetesen a légirégészeti, térinformatikai fejezeteket ajánlom elsősorban. A hibák javítása és a hiányosságok pótlása még tart. Reméljük, a készítők elérik a fentebb megfogalmazott céljukat, és egy hasznos tankönyvvel gyarapítják a régészeti polcot.

2 komment

Címkék: légirégészet magyar régész szövetség régészeti kézikönyv vitaanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr151731744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2010.02.05. 23:11:17

Reméljük!

Sajnos úgy tűnik, hogy a "modern" (kb. 30 éves ) rétegtani gondolkodásmód nem sok helyen tűnik fel a kötetben!

És vannak benne egyéb "nyalánkságok" is:

pl.

"Ahogy a koponyát és a mellékletek szintjét elértük, finomabb, kézi szerszámokat használjunk. (Minden temetőnek megvan a maga specifikuma, eszerint kell eldöntenünk, milyen szerszámokat használjunk a mélyítéshez.) Nincs meghatározható eszköz: mindenki a tapasztalata alapján válasszon eszközöket (spakni, brades, különféle szobrász-, illetve orvosi spatulák, szikék, egyéb eszközök kiválóan alkalmazhatóak)."

légipék 2010.02.06. 19:06:28

@Karikásostor: Amíg nem jelent meg, lehet reménykedni és tenni érte!
Nekem amúgy inkább az a problémám, hogy nincs "reklámja" a vitaanyagnak.

A légirégészeti részhez elküldtem észrevételeimet, ha a szükséges javítások nem kerülnek a kiadványba, itt fogom közzétenni. ... mire nem jó az internet ;)
süti beállítások módosítása