levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Útban Siena felé...

2009.09.22. 19:26 légipék

ELFÚJTA A SZÉL

szélsőséges időjárási helyzetek hatása a légirégészetre Mo-n

 

Az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) 2007. évi értékelése alapján a klímaváltozást tényként kell kezelnünk. Az OMSZ értékelése szerint Magyarországon a klíma szélsőségessé válása figyelhető meg. A változások a hőmérséklet és csapadék térbeli és időbeli eloszlásában egyaránt észrevehetők.

 

A hivatalos statisztikákhoz képest légirégészeti megfigyeléseink szubjektívnek tekinthetők, de adataink gyarapodásával évről-évre pontosíthatók. Repüléseink során a klímaváltozás több „eredményével” is találkozunk a jeleket legjobban mutató, május-júliusi időszakban:

-          változó csapadékeloszlás, mely befolyásolja a gabonafélék fejlődését

-          markáns regionális különbségek, melyek hirtelen változhatnak

-          a kutatást megnehezítő időjárási körülmények

-          heves viharok pusztítása

 

Az utóbbi években a légirégészeti kutatást jelentősen befolyásolják a heves viharok, ugyanis az erős szélnek és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadéknak – mely sokszor jég – a gabona többnyire nem tud ellenállni. Eltűnnek a színkülönbségek, rosszabb esetben elfekszik a növényzet, ezzel véget vetve a légirégészeti kutatásnak.

 

Tapasztalatunk szerint azonban egyes régészeti jelenségek így is láthatók maradnak.

-          Az egykori gödrök, árkok felett erőteljesebben fejlődő növényzet korábban eshet áldozatául az időjárásnak, de eleinte kizárólag a nyomokon jelentkezik a viharok pusztítása, így mintegy „negatív mintát” mutatva a kutató számára.

-          A földben rejtőző falak felett fejlődő növényzet kevesebb víz felvételére képes, így az érési periódus vége felé egyre gyakoribb jelenség, hogy szinte kizárólag ezeken marad állva a növényzet. A viharkárok ezen változatának egészen extrém különbségeit is sikerült rögzíteni, melyek akár a terepi felmérést is lehetővé teszik (GPS, Total Station).

 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia poszter siena szélsőséges időjárás légirégészet aarg

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr321400147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása