levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Leletek nélkül: soros temetők légi felderítése

2009.08.14. 16:18 légipék

Érdemes lenne egyszer megvizsgálni, hogy az ismertté vált soros temetők milyen körülmények között kerültek elő. Mire is gondolok? Szakirodalmi adatok alapján legtöbbször bányászat, vezetékfektetés, szőlőtelepítés, intenzív mezőgazdasági művelés, stb. során kerültek elő csontok és/vagy temetkezésre utaló leletek, melyek után megkezdődhetett egy-egy temető feltárása. A beruházásokhoz kapcsolódó megelőző feltárások során pedig legtöbbször az előzetes terepbejárások helyett, az építkezés felügyelete hozott eredményt. Ezek alapján valószínűleg azt mutatná a statisztika, hogy a temetkezésekre kis eséllyel lelhetünk rá terepbejárás során. De hogyan ismerhetjük meg az egykori soros temetők helyét, a temetők szerkezetét, sírok számát, és ezen keresztül az egykor élt embereket, ha nem szeretnénk minden talpalatnyi földet feltárni? A lehetőségeket és fajlagos költségeit tekintve minden bizonnyal a légirégészet vállalhatja magára a feladatot…

 

 

A poszt a Sírásók naplóján olvasható...

komment

Címkék: sír temető légirégészet légirégész sírásók naplója

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr511309534
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása