levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Viharkár vagy UFO?

2013.05.22. 23:09 légipék

Rejtélyes gabonanégyzetek ütötték fel a fejüket a Somogy megyei Bonnya közelében, számolt be róla az Index. A felvételek készítője már-már természetfeletti erőkért kiáltott, a földről nehezen értelmezhető jelenség mögött mégis inkább viharkárt sejtek. Hogy a forma régészeti tartalommal is bír-e, az viszont már más kérdés…

co2mission.jpg A bonnyai "gabonanégyzet" (forrás: Co2Mission / Index)

Szólj hozzá!

Címkék: index vihar extrém időjárás gabonakör légirégészet UFO Dalmand Bonnya

Pilóta nélküli légi jármű rendszerek (UAV) szakmai konferencia, avagy kit szolgáljanak a robotok?

2013.04.06. 13:25 légipék

2013. március 28-án rendezte meg a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Légügyi Hivatal az UAV eszközök szakmai konferenciáját Budapesten. Hogy a téma apropóját mi adta, az attól függ, kinek a szemszögéből közelítünk. Ránézésre minden érintett képviseltette magát és érdekeit, viszont csak remélni tudom, hogy a konferencia mottója (ésszerűség – nemzeti érdek – jogszerűség) szerint alakul a terület szabályozása.

UAV_konf_480.jpg

1 komment

Címkék: konferencia légirégészet drón törvényi szabályozás UAV

AARG 2012 - Budapest

2012.09.11. 22:15 légipék

Holnap este kezdődik a Légirégészeti Kutatócsoport (AARG - Aerial Archaeology Research Group) soron következő nemzetközi konferenciája. Idén Budapesten az ELTE BTK Régészettudományi Intézet szervezésében kerül sor a rendezvényre.

2 komment

Kezdődnek a légirégészeti "mézeshetek"?!

2012.05.30. 21:01 légipék

Elnézést kérek a ritka és kevésbé szakmai bejegyzések miatt, remélem, hogy rövidesen rátérhetek néhány kérdésre, amin már egy ideje forognak a fogaskerekek.

Addig is az AeroArt-tal való gyümölcsöző együttműködés egy képkockáját kívánom megosztani, s remélem, az érdeklődést is felkelthetem/felkelthetjük vele!

bee_aeroart.jpg

 

 

 

4 komment

Támogatót keresünk!

2012.05.09. 15:52 légipék

asatas_tamogato_resize.jpg

(a képre kattintva eredeti méretében látható, letölthető, terjeszthető)

Néhány éve sikerült lefényképezni a levegőből egy Pécstől nem messze fekvő, jelentős római kori villagazdaságot. A légirégészeti kutatás mellett többféle roncsolásmentes régészeti módszerrel is vizsgáltuk a lelőhelyet.
- a terület segítőkész kezelőjének köszönhetően terepi felmérést készítettünk a növényzet által kirajzolódó nyomokról
-  készítettünk egy terepmodellt, hogy a maradványok szűkebb környezetének térbeli viszonyairól is pontos képet kaphassunk
-  szisztematikus terepbejárás során datáló értékű leleteket gyűjtöttünk
-  együttműködő fémkeresősök segítségével keltező értékű fémanyag után kutattunk a lelőhelyen
-  robotrepülő és hexakopter segítségével nagy pontosságú és részletes légi felmérést végeztünk

felmérés.jpg

Vizsgálataink során kiterjedt információ gyűlt össze a kiemelkedő jelentőségű lelőhelyről, ugyanakkor a csekély leletanyag nem sok támpontot ad a látható nyomok értelmezéséhez.
A kutatás elérkezett arra a pontra, amikor meg kell szólaltatnunk a maradványokat…

2012 nyarán, eddigi eredményeinkre és egy – az ásatást megelőző – kiterjedt geofizikai vizsgálatra alapozva néhány kutatóárokkal szeretnénk iránymutatást kapni a villagazdaság jövőbeli kutatásához:
- mit rejt a föld, ha ennyire egyértelműen látszik a levegőből a lelőhely?
- létezik-e még eredeti járószint, vagy az évezredek kőkitermelése után az intenzív mezőgazdasági művelés már a lelőhely alapjainál jár?
- a több évtizedes illegális leletgyűjtés, vagy más az oka a felszíni leletszegénységnek?

Az ásatási engedély már megvan, az NKA-nál támogatásra is pályáztunk, de ez – hogyha meg is kapjuk – csak a minimumra elegendő.

A két hetesre tervezett próbafeltárás lebonyolításához TÁMOGATÓKAT KERESÜNK!

Az ásatás ideje: mezőgazdasági munkákhoz igazodóan június második felétől esedékes.
Amivel az ásatást segíteni lehet:
- ásatáshoz szükséges eszközök vagy szolgáltatások (terepi geodézia, felmérést segítő technológiák, stb.)
- az ásatási munkát lehetővé tevő pénzügyi háttér megteremtése (üzemanyagköltség, szállás- és étkezési költség, stb.)

Várjuk magánszemélyek, cégek, szervezetek, intézmények jelentkezését! Ha Ön nem, ismerősei lehet, hogy segíthetnek! Kérjük küldje tovább nekik is!


További információ: Szabó Máté (ásatásvezető, Pécsi Légirégészeti Téka), e-mailben (szabo.mate kukac pte.hu) vagy telefonon (20/5509650)


Miről is van szó? Ízelítőül nézze meg a robottechnológiával készült felvételeket:

http://vimeo.com/34774675

 

 

forrás: Pécsi Légirégészeti Téka

4 komment

Címkék: régészet szponzor villa római ásatás támogató feltárás villagazdaság Pécsi Légirégészeti Téka

Sajtószemle

2012.04.16. 16:49 légipék

Összeszedtem néhány érdekességet, mely a közeli múlttól a viszonylag távoli jövőig tartogat érdekességeket a légirégészet, régészeti lelőhely-felderítés és a régészet iránt. Lássuk tehát!

Először is 2011. december 31-vel véget ért a Central Europe Danube Limes WHS projekt, melyben a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Légirégészeti Téka fontos szerepet játszott. Feladatunk nem kisebb volt, minthogy a magyarországi római határvédelmi rendszert roncsolásmentes módszerekkel (vagyis légirégészeti kutatással is) kutassuk, és elkészítsük a világörökségi nevezéshez szükséges régészeti alapokat. A programhoz kapcsolódóan több kiadványunk is született, ezek közül legfontosabbak a

Rómaiak a Dunánál / Romans on the Danube, inkább ismeretterjesztő munka,

romaiak a dunanal.jpg 

és a szakmai eredményeket tartalmazó

A Danube Limes program régészeti kutatásai 2008-2011 között / The Danube Limes project archaeological research between 2008-2011

DL.jpg 

A könyvek a képekre kattintva on-line is megtekinthetők.

 

Új év, új AARG konferencia! És idén Budapesten, az ELTE-n lesz! Lassan körvonalazódik a program, beérkeznek az előadástémák is. Reményeim szerint magam is előrukkolok egy előadással.

További információt a hivatalos honlapon lehet találni: http://aarg2012.elte.hu/index.php

 

Idén Törökországban rendezik meg a légirégészeti tanfolyamot. Mindenképpen érdekesnek ígérkezik a terület, hiszen a régészeti jelenségekben bővelkedő terület éghajlata kissé eltér az itthon megszokottól. Szóval aki érdeklődik a mediterrán lehetőségek iránt, érdemes belekóstolnia!

További információt a tanfolyam honlapján lehet találni: http://aartsturkey.wordpress.com/

 

Egy kissé távolabbi, de annál érdekesebb programnak ígérkezik a Bécsben megrendezésre kerülő 10th International Conference on Archaeological Prospection rendezvény. A technológia rendkívüli sebességgel fejlődik, úgyhogy a lehetőségek áttekintésére kitűnőek az ilyen rendezvények.

Habár messzi még az időpont, tájékozódni már most is lehet: http://ap2013.univie.ac.at/home/

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia régészet sajtószemle limes római kor légirégészet Danube Limes program AARG légirégészeti tanfolyam

Ajánló - Képszegmentálók napja

2012.03.01. 21:00 légipék

2012. március 6-án kerül sor a MFTTT Fotogrammetriai és Távérzékelési szakosztálya és a GeoIQ Kft. közös rendezvényére, a Képszegmentálók napjára.
Habár a légirégészet esetében még viszonylag gyerekcipőben jár a képszegmentálás alkalmazása, az újabb technológiák (multi- és hiperspektrális képalkotás) terjedése előbb-utóbb megköveteli számunkra is a témában való jártasságot. Mivel már korábban is foglalkoztam ilyen jellegű kérdéssel (persze a látható fény tartományából adódóan csak grafikai úton karcolva a felszínt), kíváncsian várom az előadásokat, és remélem, hogy a légirégészeti kutatásokhoz is kaphatunk néhány ötletet.

A konferencia programja még nem teljesen végleges, a részletekről itt lehet tájékozódni.

Képszegmentálók napja
2012. március 6., kezdés 10.00-kor
FÖMI Bosnyák téri székház I. em. Nagytanácsterem,
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.

A részvétel ingyenes!

Szólj hozzá!

Címkék: légirégészet fotogrammetria Képszegmentálók napja GeoIQ MFTTT képszegmentálás FÖMI hiperspektrális képalkotás multispektrális képalkotás

Beruházás vagy legatyásodás? - Támpontok a légirégészet alkalmazásához

2012.02.07. 18:18 légipék

Az, hogy a magyar régészet általános megítélése mélyponton van, főként a beruházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti kutatás – sokszor torzított – visszhangjának köszönhető. De, hogy egy beruházás miként vezethet legatyásodáshoz, abban mindkét oldalnak van felelőssége.

Részemről egy jogosan elvárt űrt kívánok betölteni azzal, hogy legjobb tudásom szerint – a közérdeket szem előtt tartva – leírom a légirégészet alkalmazási lehetőségeit, így külön hangsúlyt fektetve a beruházói oldalról érkező tervezhetőségi igény kielégítésére.

  • [az erre vonatkozó legfontosabb részletekről tömör, kiemelt írások tájékoztatnak].

Ugyanakkor még az elején szeretném leszögezni, hogy a légirégészet csupán egy tudományága a régészetnek, azon belül is a lelőhely-felderítésnek képezi a részét, vagyis ezzel csupán egy torta szűk szelete válhat elérhetővé.

001.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: kutatás segítség régészet alkalmazás tervezés közérdek beruházás módszertan légirégészet lelőhely-felderítés lelőhely-diagnosztika

Légirégészeti kutatás robotokkal / UAV technologies in aerial archaeology

2012.01.09. 12:01 légipék

Ahogy A macska meg a szőnyeg bejegyzésemből kiderült, a légirégészetben minden attól függ, hogy honnan nézzük. És ebben az a szép, hogy szerteágazó technológiát és módszert lehet alkalmazni a cél elérése érdekében…Szólj hozzá!

Címkék: robot uav légirégészet római villa pécsi légirégészeti téka fpv aerial archaeology roman villa deltahf aeroart

Fejér megye várai – könyvismertető

2011.12.21. 20:42 légipék

Nemrég jelent meg a Castrum Bene Egyesület és a Civertan Bt. gondozásában a vártopográfiai sorozat soron következő tagja, a Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig című könyv. A Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei kötetek után a kutatók ezennel a Dunántúl egyik jelentős megyéjét vették górcső alá…

A nívós kutatók nevével jegyzett munka nem csak tartalmas, de jó minőségben is került kiadásra. A téma iránt érdeklődők közel 250 oldalon tájékozódhatnak a megye egykori erődítéseiről, melyet a nagyszámú helyszínrajz és légi felvételek színesítenek.

Szólj hozzá!

Címkék: régészet könyvismertető civertan várak légirégészet fejér megye várai castrum bene

süti beállítások módosítása