levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

A tájban élő történet

2010.04.30. 19:25 légipék

Szeretem a levegőből nézni a tájat. Szeretem nézni, s nem csupán egyszerű szépsége miatt. Szeretem nézni, mert árulkodik. Mesél a múltjáról. Arról a múltról, ami nélkül nehezen érthetnénk meg a légirégészeti kutatás lényegét. Ami nélkül nehéz lenne értelmezni a benne rejtőző világot. Megmutatja a kapcsolatot az ember és a természet között, felfedi a történeti tájat és a tájban élő történeteket, akármilyen erősen is dolgozunk is ellene…

 

 

 

Az első tavaszi repülésekhez szorosan szokott kapcsolódni a belvíz. Mivel nem szakterületem, nem szeretnék arról vitát kezdeményezni, hogy miért nem választunk inkább az adottságoknak megfelelő művelési módot a zöldkár helyett, a tényt azonban többször rögzítem. A kis képpontok nem csak egy látvánnyá állnak össze, nem csak a gazdák és a természet küzdelmét hivatottak megörökíteni, inkább a múltról mesélnek.

 

 

Fentről ugyanis a vízfoltok – a domborzati különbségek látványa nélkül is – kirajzolják az egykori, zabolátlan folyók árterét, a meandereket, az egykori laposokat vagy éppen magaslatokat. Amilyen tisztán láthatók, annyira felejtkezett el a velük való együttélésről az ember. A települések és iparterületek belenyúlnak az egykori árterekbe, hatalmas csatornarendszerek igyekeznek távol tartani a vizet az épületektől, gépekkel műveljük a földet, s közben reménykedünk, hogy nem ér minket kár.

 

 

A mai, „civilizált” létesítményektől eltávolodva viszont mást is észrevehetünk fentről. Az újjáéledő folyókanyarulatokkal övezett magas partokon ott rejtőznek azok a nyomok, melyeket a múltban véstek a földbe. Nem kőbe, mert már nem léteznek, mégis árulkodik róluk a talaj és a táj.

 

a középkori mezőváros félsziget-szerűen nyúlik be az egykori ártérbe, a belvíz azonban ma is kirajzolja a múlt folyókanyarulatait

 

A fényképek azonban csak egy szeletét mutatják egy komplex kutatási lehetőségnek. Teljes képet csak akkor kaphatunk, ha nagyon sok oldalát megvizsgáljuk a kérdésnek. Morfológiai jegyek, talajtani vizsgálatok, régi térképek, műholdfelvételek, régészeti és történeti kutatás, néprajz, térinformatika és még sok más alapján állhat össze a mozaik, melyhez a légirégészet fényképei a múltba látást segítik, ahogy a sárban szenvedő traktor alatt felfedik az egykori folyóágat, mellette pedig az ott élt ember nyomait.

 

a belvízzel súlytott területen még mindig látható - a szétszántott - töltésút vonala

 

 

A jövőben igyekszem felfedni néhány részletét a történeti táj légirégészeti kutatásának, vizsgálati lehetőségeinek…

 

8 komment

Címkék: légifotó belvíz légirégészet ártéri gazdálkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr181965010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeeem 2010.05.05. 17:57:46

Üdv Máté!

A legfelső kép, az milyen felvételek egyvelege?
Azt látom, hogy vagy 3-4 kép van egymásra vetítve, köztük a II. katonai felmérés de a legérdekesebb (számomra) az a sárga-kék-zöld. Az valami Earth verzió?

Szem

légipék 2010.05.05. 20:06:03

@szeeem: a montázshoz felhasznált "alapanyagok" balról-jobbra a következők:
- I. Katonai Felmérés
- digitális domborzatmodell szintvonalak és magassági pontok alapján generálva (még évekkel ezelőtt csináltam) ... igyekeztem a térség árvizes voltát hangsúlyozni a színekkel
- II. Katonai Felmérés
- Landsat TM műholdfelvétel, hamisszínes kombináció

A későbbiekben ezek felhasználási lehetőségeiről igyekszem beszámolni.

Üdv!
Máté

jakab01 2010.05.05. 21:13:46

Gratulálok, nagyon látványos!

A szintvonalak és nagassági pontok kijelöléséhez milyen segédlet szolgált?

(Ha nem titok.)

szeeem 2010.05.05. 21:17:15

Jaj bocsi!! Jakab01 is én vagyok. Eredetileg ezen a nick-en voltam fenn a Sírásón, de hogy tiszta legyen a kép most már inkább a szeeem-et használom. Csak néha átvált, gondolom az ideglenes file-ok törlésekor történhetett.
:-S

légipék 2010.05.08. 19:41:53

@jakab01: az 1:10000-es léptékű térképeken szereplő adatok, melyek alapvetően jónak tekinthetők, de sajnos egy ilyen síksági területen ennél részletesebb lenne az igazán megfelelő... mondjuk egy LIDAR :)

szeeem 2010.05.11. 11:18:02

Ez a lidar csak repülőkről működik?
Azaz műholdakról nem készítenek még ilyen szkennelést?

légipék 2010.05.11. 15:01:41

@szeeem: Egyelőre nem is fognak, mert a pontsűrűség, ergo a modell részletessége erősen függ a repülési magasságtól. Egyszerű elképzelni, hiszen a lézer adott sebességgel pásztáz, így minél lejjebb van, annál több pontot gyűjt adott idő alatt. Az ideális eszköz viszont a helikopter az adatgyűjtéshez.

Műholdról ennél pontatlanabb, de - más területen - használható adatokat lehet nyerni. Erre jó példa napjainkban az ASTER GDEM projekt (www.ersdac.or.jp/GDEM/E/2.html).
süti beállítások módosítása