levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Mit nekünk "nemzeti kultúra"!

2011.10.25. 09:20 légipék

2011. október 24-én a parlament 234 igen, 90 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta az utóbbi hetekben nemzetközi szinten is nagy vihart kavart - kulturális körökben csak "lex buldózer"-ként emlegetett régészeti törvénymódosítást!

A részleteket elkendőzve megfogalmazó törvény lényege, hogy a beruházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti munkálatokra összesen 30 nap és a beruházás költségvetésének maximum 1(!)%-a áll rendelkezésre. Kivételek vannak, de ez csak bonyolítja a helyzetet.

Az önmagát "nemzetinek" tituláló kormány ezen intézkedésével a korábbi években sem felhőtlen régész-beruházó viszonyt tovább mérgesíti, a régészeti és kulturális örökséget a beruházások területén komoly veszélybe sodorja, és egyértelműen a gazdasági lobbiérdekeket tartja szem előtt!

A törvénytervezet előkészítésében szakmai egyeztetés nem volt (szokás szerint csak névleg), s a közben nemzetközi szintre emelkedő régészeti és kulturális oldalról érkező véleményekre sem reagáltak! A szakmai körök egyeztetése, a Facebook-on szerveződő közösség, és a Magyar Régész Szövetségen keresztül eljuttatott többszöri felhívások is mind eredménytelenek voltak.

Ahogy azt már korábbi bejegyzésemben is említettem, a módosítással párhuzamosan süket fülekre talált a lelőhely-diagnosztikának a figyelembe vétele is. Jelenleg tehát a magyar régész szakmától elvárják, hogy garanciát vállaljon olyan kérdésekben, melyek financiális és kutatási hátterét nemhogy nem teremtik meg, de nem is foglalkoznak vele!

Az elfogadott törvénymódosítás fő védnökeként jegyezzük meg L. Simon László nevét!

"Nemzeti" kormányunk ezen lépésével ismét tanúbizonyságot tett róla, hogy az érintettekkel képtelen egyeztetni, hazai és nemzetközi szintű kritika mellett is gond nélkül elmegy, s hogy nem csak az országban élőket, de annak múltját is semmibe veszi önös érdekeiért!

Merem remélni, hogy mielőbb észbe kapnak, és változtatnak ezen a képtelen helyzeten! A szakmai oldal kész a megegyezésre, hátterünk lehetőséget teremt egy előremutató törvény megalkotásához!

2 komment

Címkék: 1% szűklátókörűség magyar régész szövetség 30 nap lex buldózer régészeti törvény lelőhelyrombolás lelőhely diagnosztika szakmai inkompetencia

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr253328144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Acid 2011.10.25. 11:45:41

Gyász. Ennyit ér nekik a kultúra.

Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation · http://lettreindividuelle.blog.hu/ 2011.10.25. 23:44:06

L. Simon László? ELTE TTK? Gagyi képversek az Árgusban? Könyöklő hemzsegés a Zírószövetségben? Ismerjük, megjegyeztük...

Azt képzeltem, hogy a jelenlegi léha, arrogáns dzsentrikurzus csak a közelmúlt átírására vetemedik, mint azt megpróbálta már '98 és 2002 között. Soha sem gondoltam volna, hogy a derék urak marokra fogott fütyivel hugyoznak majd évezredes tárgyi örökségünkre is. Csak Karinthy tud eszembe jutni: "Hát kérem. Ami itt Budapesten történik, az már több, mint amennyit egy bosszús nevetéssel el lehetne intézni."

Kitartás, régészek!
süti beállítások módosítása