levegőből ás a szakkör (?!)

történt egyszer, hogy némi hírverést csapattam egy érdekes megfigyelés körül... így született a blog neve. nem tőlem, ráadásul a teljes értelmetlenség határát súrolja. úgyhogy igyekszem inkább kisütni valami értelmeset belőle... vagyis - közérthetőbben - a légirégészetből!

Copyright

Az oldalon megjelenő tartalmak(képek és szöveg) bármilyen utánközlése, sokszorosítása és elektronikus tárolása a szerző engedélye nélkül tilos. Minden jog fenntartva.

Időjárás előrejelzés (www.időkép.hu)

Időjárás előrejelzés

Légirégész a Limes Kongresszuson 1

2009.09.01. 10:47 légipék

2009. augusztus 17-23-a között rendezték meg a XXI. Nemzetközi Limes Kongresszust a ködös Albionban. A szerencsésebbek elő és utókirándulásokon is részt vehettek, melyen többek között a Hadrianus falat mutatták meg a vendéglátók. De mi lehet a légirégészeti tanulsága a kint töltött időnek? Az előadásokból és kirándulásokból álló rendezvényen megfigyelteket több részletben szeretném tolmácsolni. Első körben egy légirégész terepi tapasztalati következnek…


Whitley Castle árkai a súrlófényben

 

A Newcastle Upon Tyne-ban rendezett kongresszus rengeteg előadását szerencsére kirándulásokkal is fűszerezték, és mit mondhatnék, nem fukarkodtak a buszoztatással a szervezők! Keresztül-kasul beutaztuk a vidéket, csak sajnos a Hadrianus falból mutattak keveset... nyilván, hogy a rendszerhez tartozó további római lelőhelyekről minél többet tudjunk meg. Ez sikerült is! … Hja, azok a birkafűnyíróval gondozott lelőhelyek! Meghasad a gabonatermelő területekről érkezők szíve a látványtól. Sok lelőhely – melyeket akár ásatások sem pusztítanak – ugyanis terepi látvánnyal várja a vendégeket! A római táborok árkai, sáncai, esetenként belső épületei is kivehetők, sejthetők. Szerencsés esetben pedig még a fény is segítségünkre lehet…

 

Ennél a pontnál válik érthetővé a légirégészeti látószög! Három lelőhelyet (Whitley Castle, Cawthorn Camps, Risingham Camp) szeretnék fényképeimen keresztül bemutatni, melyek légirégészeti értelmezését a Google segíti (bár nem tökéletes időpontokban, súrlófénnyel készültek a műholdképek, mégis kitűnően ábrázolják a lelőhelyeket!).



római táborok Angliában nagyobb térképen való megjelenítése

 

 

Whitley Castle: a tábor védműveit soha nem szántották, így az egyik legjobban megőrződött római emlékkel van dolgunk. Az 1950-es években egy kis ásatás, majd 2008-9-ben topográfiai és geofizikai mérés szolgáltatott információkat a lelőhelyről. A rombikus formájú tábornak három kapuja volt (a legjobban, 7 árokkal védett nyugati oldalán nem volt kapu). Több épület maradványa a felszínen és a levegőből is azonosítható. A római korban a környéken ólombányák működtek, a tábor feladata ezek felügyelete lehetett.

 

a tábor észak-nyugati oldala és kapuja

 

az északi sarok tornya szemmagasságból

 

az árok-sánc vonalat a kőkerítés is kiemeli

 

Cawthorn Camps: North Yorkshire Moors fenséges látványa a rómaiakat is megigézte… építettek is néhány, számszerűleg négy tábort ennek felügyeletére. A levegőből és a terepen is kiválóan azonosítható árkok-sáncok funkciója és kronológiája nem teljesen tisztázott, mivel kevés ásatás volt a területen. A felszíni nyomok lenyűgözők, reméljük a további kutatások a táborok rendeltetéséről, koráról is szolgáltatnak információt.

 

az egyik tábor sánca és árka ideális fényviszonyoknál

 

 szerencsés esetben éles kontraszttal fotózható a sánc és az árok

 

a súrlófény jól szemlélteti a domborzati különbségeket

 

az előbbi árkok rendszere másik irányból fényképezve... ekkor nem a fény, hanem a növények mutatják a nyomokat

 

Risingham Camp: a tábor a Hadrianus fal előterében található. Védelmi rendszere és belső épületei is kiválóan megőrződtek, felszínen és levegőből is jól tanulmányozhatók. Érdekes megfigyelés, hogy egy archív légifotón szinte jobban láthatók a nyomok, mint a geofizikai felmérésen!

 

a tábor sáncát és árkait a felszínen is követhetjük, de a fénykép keveset árul el

 

a saroktorony kváderkövei eredeti helyükön tanulmányozhatók

 

Mindhárom lelőhely könnyedén azonosítható terepen, a védelmi rendszer nyomai is kivehetők, mérhetők. Az angol kollégák természetesen már rég fel is térképezték őket. Mégis, az erődök értelmezésében rendkívül jelentős szerepe van a légifotóknak! Hasonlóan a téli fényképek készítési technikájához, ebben az esetben is a súrlófény segíti leginkább a munkát. A hosszan elnyúló árnyékok kontrasztosan rajzolják elénk a domborzati eltéréseket, vagyis az árkokat, sáncokat, esetenként a belső épületeket. Érdemes megfigyelni a műholdképeken, hogy milyen objektumok azonosíthatók fentről a fény segítségével… saroktornyok formája, az erődök belső szerkezete, esetleg barakképületek, stb. Ebből a szempontból Risinghem viszi a prímet!

 

A terepen módszertani megfigyeléseket igyekeztem tenni: az eltérő jelenségek hogyan láthatók, mennyiben segíthet vagy hátráltathat a fény, milyen különbségeket mutathat a növényzet, stb.? Szerencsére mindhárom esetben viszonylagos súrlófény világította meg a helyszíneket ottjártunkkor. Néha a kisebb domborzati különbségek is vetettek akkora árnyékot, hogy szemmagasságból is értelmezhetővé váltak a jelenségek. Máskor, helyesebben más szögből pedig a növényzet (árkok nedvesebbek, más a növényzet…) mutatta a nyomokat. De(!) az egyes formák az esetek nagy részében nem állhattak össze egésszé. Ehhez a szemmagasság nem megfelelő látószög!

 

Tanulságok:

-          A terepen könnyen azonosítható nyomok sem mondhatnak el mindent, az összefüggések megértéséhez érdemes „eltávolodnunk”, más szemszögből megfigyelnünk a jelenségeket.

-          Módszertani szempontból elsősorban a súrlófény jótékony hatásában bízhatunk a légirégészeti felderítés során, de

-          ilyen típusú lelőhelyeknél a növényzet eltérései is segítségünkre lehetnek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: anglia látószög limes kongresszus hadrianus fal súrlófény

A bejegyzés trackback címe:

https://legiregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr691352504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása